10 yil önce hakim karari olmaksizin telefon dinlemelerini delil kabul etmisti... Bugünse delil kabul etmiyor!..
Yargitay Cumhuriyet eski Bassavcisi Vural Savas, Fazilet Partisi kapatma davasinda mahkemeye Milli Görüs Lideri Necmettin Erbakan ve o zaman Meclis Baskanvekili olan Yasin Hatipoglu’nun telefon dinleme kayitlarini ‘nereden geldigini gizli tutarak’ sunmus, 27 Ekim 1999 tarihinde de MGK öncesi açiklamalarda bulunarak, “Hâkim karari olmadan telefonlar dinlenebilmeli, mektuplar incelenebilmelidir” seklinde konusmustu.
Savas’in, 27 Ekim 1999 senesinde Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantisina 24 saat kala yaptigi açiklamalar, Türkiye’nin gündemine bomba gibi düsmüstü. Savas, irtica tehlikesinin arttigini iddia etmisti.
Bassavci Savas; irtica ve teröre karsi çok sert tedbirler alinmasi gerektigini, Cumhuriyet’e sahip çikmanin tam zamani oldugunu ve bu is yarina birakilirsa çok geç olacagini söylemisti. Ayrica, kanun ve polis mevzuatinin Almanya’daki gibi olmasi gerektigini savunan Savas, “Hâkim karari olmadan telefonlar dinlenebilmeli, mektuplar incelenebilmelidir. Terörle mücadelede Ingiltere örnek alinmali. Sansür dâhil, terör mahkûmlari askerî cezaevlerine konulmalidir. Irtica tehlikesinin giderek arttigi göz önüne alinarak, TCK’nin kaldirilan 163 maddesinin bir benzeri gündeme mutlaka getirilmelidir” dedigi basina yansimisti.
SENE 2009, SAVAS’IN AÇIKLAMASI: “DINLEMELER YASAYA AYKIRI”Bassavci Vural Savas, “Telefonlar, mahkeme karari olmadan dinlenebilmelidir..” sözünün üzerinden 10 yil geçtikten sonra Antalya Büyüksehir Belediyesi ve Atatürkçü Düsünce Dernegi Antalya Subesi’nce düzenlenen “Lozan’dan Lozan’a isimli panelde, dinlemeler hakkindaki görüsünün tam ziddi ifadeler kullandi. Savas, dinlemeler Ergenekon Terör Örgütü’ne yönelik yapilinca d
egerlendirmesini söyle degistirdi: “Su anda Türkiye bir korku imparatorlugu haline geldi. Nasil geldi? O özel yetki verilen hâkim, savcilar ne Anayasa dinliyorlar, ne yasa dinliyorlar. Bu yüzden geldi. Türkiye'yi dinleme yetkisinin yasaya aykiri oldugunu Yargitay kabul etti. Delil olarak kullanmaya çalisiyorlar. Tutuklama kararlari yasaya aykiri deliller kullanilarak veriliyor. Gizli taniklar diye PKK'lilar kullanilarak en serefli askerlerimiz lekelenmeye çalisiliyor. Ya kardesim bunlarin iddianamesi bastanbasa suç. Özel hayatin gizliligini ihlâlden, iftiradan.”
27 Ekim 1999 günü Hürriyet gazetesinin mansetinde olan Yargitay Cumhuriyet Bassavcisi Vural Savas, ‘Telefon dinlemeleriyle’ ilgili görüsünü açikça beyan etmisti. Ayni savcinin aradan 10 sene geçtikten sonra dinlemelerin ‘yasaya aykiri’ oldugunu beyan etmesi, manidar bulundu.
Kaynak: Vakit
Bu haber 3122 defa okunmuştur.